keskiviikko 20. elokuuta 2014

Hyönteisten keräily Suomessa

Suomessa löytyy useita eri hyönteislajeja syötäväksi. Hyönteisten keräily on mukavaa ajanvietettä aurinkoisille kesäpäiville ja näin voit kerätä muutakin ravintoa luonnosta kuin marjoja ja sieniä.



Yleistä


Hyönteisruoan metsästys (tai keräily) on ollut ihmiskunnalle ikiaikainen pakko. Nyt se, kuten metsästys ylipäätään, on enemmän harrastus meille länsimaisille ihmisille. Hyönteisten metsästystä/keräilyä harjoittaa Pohjoismaissa hyvin harva, mutta tähän saattaa tulla muutos nyt hyönteisruoan tietoisuuden kasvaessa myös täällä Suomessa. Keräily on ehkä kaikkein helpoin tapa aloittaa tutustuminen hyönteisruokaan. Pitää vain huomioida, että keräily on mahdollista vain lämpimänä vuodenaikana. Myös sade estää useimpien hyönteisten keräämisen (kotilot o helpointa löytää heti sateen jälkeen kun ne ovat liikeellä).


Aiheesta löytyy mielenkiintoista tietoa Puolustusvoimien vuonna 1985 julkaisemasta, nykyisin julkisessa levityksessä olevasta luonnonmuonaoppaasta (Kuva 1). Ohjeet eivät ole erityisen monipuolisia, mutta hyönteisten valmistus kenttäruoaksi ei keittämistä erikoisempaa prosessia tarvitse. Myös muut sotavoimat, kuten Yhdysvaltojen sotalaitos kertovat oppaissaan perusohjeita hyönteisten keräämisestä ravinnoksi.




Kuva 1. Puolustusvoimien julkaisemassa luonnonmuonaohjeessa mainitaan metsiemme hyönteisiä ja nilväisiä. 










Mitä syödä?


Suomen alueelta löytyy useita hyviä ja helposti kerättäviä hyönteisiä sekä nilviäisiä. Esittelen tässä muutaman testatun esimerkin:


Lehtokotilot

Olen ottanut kotilot mukaan tähän tekstiin, vaikka ne ovatkin nilviäisiä. Näitä puutarhan erittäin vaikeasti hävitettäviä tuholaisia löytyy suuresta osasta Etelä-Suomea. Lehtokotiloita löytää erityisen helposti sateen jälkeen vanhasta kasvimateriasta.


Kotilot kannattaa kerätä suureen kannelliseen astiaan, jossa on pieniä ilmareikiä. Syötä etanoille pastaa tai riisiä viikko ennen valmistamista ruoaksi. Tämä vaihe ei ole pakollinen, jos kotilot keittää hyvin, mutta se parantaa niiden makua huomattavasti. Erilaisten yrttien lisääminen pastan ja riisin sekaan muokkaa kotiloiden makua. Lopuksi kotilot jätetään ilman ravintoa kahdeksi päiväksi. Tällöin niiden suoli tyhjenee. Suihkuta astiaan vähän vettä joka päivä ja kerää uloste pois.


Samat reseptit toimivat myös harvinaisemman ja arvostetumman viinimäkikotilon kanssa. Myös kastematoja voi syödä, mutta itse en ole onnistnut valmistamaan niitä maukkaaksi. Osaisiko joku neuvoa?


Katso reseptejä: tästä ja tästä.


Aiheesta on kirjoitettu myös suomalaisessa mediassa.


Heinäsirkat ja hepokatit

Heinäsirkat ja hepokatit ovat kaikkialla Suomessa tuttuja hyppijöitä. Niiden metsästäminen luonnosta käy viikkoliikunnasta jonka lopputuloksena on helposti valmistettavaa ruokaa. Paras aika etsiä sirkkoja on loppukesästä, ja itse olen keskittynyt etsimään niitä tällöin heinikosta. Metsästyksessä voi käyttää apuna perhoshaavia, mutta itse olen pärjännyt parhaiten käyttämällä sormista muodostettua kuppia, jolla siirrän kiinnisaadut sirkat rei’itettyyn ämpäriin.


Sirkat kelpaavat syötäväksi heti pyydystyksen jälkeen, mutta jos haluat, niitä voi säilyttää jääkaapissa jopa viikkoja (vaihtolämpöisyyden hyviä puolia). Lisää purkkiin vain jotain kosteaa ravintoa, kuten porkkanaa. Jääkaappissa säilyttäminen myös helpottaa sirkkojen käsittelyä. Normaalisti karkuun hyppivät (hepokatit myös purevat!) ötökät ovat mukavan säyseitä kylmän aiheuttaman vaikutuksen takia.


Hyvä resepti on esimerkiksi tämä ja tämä. Kannattaa poistaa suuosat ennen syömistä, siivet voi myös poistaa.


Muurahaiset ja niiden munat

Muurahaiset ja niiden munat ovat valitettavan pienikokoista ruokaa, jopa hyönteisten mittakaavassa. Niitä voi metsästää erityisen helposti menemällä niiden käyttämän polun varrelle ja laittamalla esim. paperin keskelle sitä. Paperin voi taittaa ja muurahaiset tiputtaa kannelliseen ilmarei’itettyyn astiaan. Suosittelen vahvasti pitämään astiaan jääkappissa ennen valmistusta ruoaksi koska muuten muurahaisilla on tapana juosta ympäri keittiötä. En ole itse testannut, mutta ilmeisesti muurahaiset eivät selviä jääkaapissa kovinkaan pitkiä aikoja.


Muurahaisten lisäksi myös niiden munat ovat syötäviä. Muurahaisten munat löytyvät pesien sisältä ja en ole itse keksinyt tapaa, miten niitä saa rikkomatta pesää. Jos päätät hankkia muurahaisen munia kaikesta huolimatta, se onnistuu helpoiten rikkomalla pesä ja levittämällä sen reunoilta käännetyn kankaan päälle. Muurahaiset kantavat munat pois auringon paisteesta tai sateesta käännettyjen reunojen alle josta ne on helppo kerätä talteen. Jos sinulla on kiire niin munat voi kaivaa pesästä esiin lapiolla ja poimia käsin. Nykyisen käytännön mukaan muurahaisten munien kerääminen rinnastetaan jokamiehenoikeuksien mukaiseen marjojen ja sienten keräämiseen. Tällöin pienimuotoinen keräily, mikä ei jätä jälkiä ympäristöön, on salliltua. En kuitenkaan suosittele pesien aukaisua ellet ole hätätilanteessa!


Muurahaisissa on hyvä muistaa että ns. kusiaiset eivät ole erityisen hyvän makusia niiden sisältämän hapon takia. Ne myös pistävät inhottavasti kerätessä. Hyviä ruokamuurahaisia ovat esimerkiksi kekomuurahainen, hevosmuurahainen, mauriainen ja mustamuurahainen.


Muurahaiset voi keittää ja friteerata kuten heinäsirkat. Muurahaisen munilla voi tehdä samoin. Mielenkiintoinen resepti muurahaisen munille löytyy myös täältä.




Riskejä


Luonnosta hyönteisiä keräillessä on hyvä muistaa, että kaikki hyönteiset eivät sovellu syötäviksi. Ongelmalliseksi asian tekee se, että mitään kaiken kattavaa listaa myrkyllisistä ja syötävistä hyönteisiä ei ole olemassa. Onneksi tiedossa aika laaja lista hyönteisistä, joita voi keräillä turvallisesti.

Osa Suomesta löytyvistä hyönteisistä on myrkyllisiä ja ne voivat myös aiheuttaa allergisia oireita. Allergioiden kanssa on hyvä muistaa, että yhden hyönteislajin testaaminen ei tarkoita, ettei allergiaoireita tule muiden lajien edustajista. On myös mahdollista, että eri ravintoa syöneet hyönteiset saattavat aiheuttaa erilaisen allergisen vasteen. Oppaissa sanotaan usein että on hyvä välttää karvaisia sekä kirkkaan värisiä hyönteisiä. .Esimerkiksii jotkut perhosentoukat ovat myrkyllisiä. Siksi en tässä tekstissä suosittele mitään toukkia.


On hyvä varmistaa, että hyönteiset eivät ole olleet kosketuksissa ulosteen kanssa. Ihmisen ja eläinten uloste voi sisältää useita eri haitallisia bakteereja. Keittäminen ja paistaminen pienentävät näitä kontaminaatioriskejä. Älä koskaan syö hyönteistä, jota et tunnista tai joka oli kuollut ennen valmistusta! Homeet pilaavat kuolleen hyönteisen erittäin nopeasti. Järkevää on valmistaa hyönteiset kunnolla ja välttää raakojen hyönteisten elintarviketurvallisuusriskejä.

Lopputulos



Kesäinen Suomen luonto sopii erinomaisesti syötävien hyönteisten keräämiseen. Useiden eri hyönteislajien joukosta suosittelen keräämään lehto- ja viinimäkikotiloita, sirkkoja ja muurahaisia sekä niiden munia. Kaikki nämä ovat kohtuullisen helppoja kerätä, ja ruoan valmistus niistä on helppoa (kotiloiden kanssa tosin menee aikaa jos ne valmistaa pitkän kaavan mukaan). Useimmat hyönteiset selviävät jääkaapissa pitkiäkin aikoja elossa.
On tärkeää syödä vain niitä hyönteisiä, jotka ovat kerääjälle tuttuja. Jotkut myös Suomessa löytyvät hyönteiset kuten tietyt perhosentoukat ovat myrkyllisiä. Myös mahdolliset ulostekontaminaatiot aiheuttavat riskiä, jota voi hallita sillä että ei syö hyönteisiä raakana. Myös kuolleiden hyönteisten syömistä tulee välttää. Homeet pilaavat kuolleen hyönteisen erittäin nopeasti.


Muista, että voit kasvattaa luonnosta löytämäsi hyönteiset!



Santtu


Ps. seuraavan tekstin aiheena on elintarvikehyönteisten talous

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti