torstai 7. elokuuta 2014

Amerikan mallia - tapaus Sixfoods

Kolme yhdysvaltalaisesta huippuyliopisto Harvardista valmistuvaa opiskelijaa ovat perustaneet hyönteisruoka-aiheisen start up -yrityksen nimeltään Six Foods. Heidän valmistamat sirkkasipsit ovat tyylikäs esimerkki ensimmäisen sukupolven tienraivaajatuotteista, joilla länsimaisia kuluttajia houkutellaan hyönteisten kuluttajaksi.
Chirps


Itse tuote on näyttää violetin punaiselta maissilastulta (värivalinta on hieman erikoinen IMO). Ennakkotilattavissa on kolmea eri makua, jotka ovat merisuola, hikkoripuu bbq ja kypsynyt cheddar. Maut eivät ole suomalaisille kovin perinteisiä, mutta onnistuminen tulee testattua vasta kun saan oman tilaukseni. Ennakkotilauksen hinnaksi on määritelty 11,70 euroa kolmesta 142 g pussista. Hinta ei ole kilpailukykyinen perinteisten sipsien kanssa, mutta kuuluu aika hyvin ns. terveysvaikutteisten elintarvikkeiden hintatasoon.


Chirpsien raaka-aineina ovat pavut, riisi, sirkkajauho ja öljy. Nämä paistetaan uunissa, eikä keitetä rasvassa, kuten perunalastut yleensä. Valmistajaan mukaan tuotteessa on kolme kertaa normaalien perunalastujen proteiinimäärä, se on gluteenivapaa ja sisältää puolet näiden rasvasta. Lisäksi sen mainostetaan olevan “minimiprosessoituja (Natural food). Tarkemmat arvot ja tiedot eivät selviä markkinointiin tarkoitetuilla internetsivuilta.


Tuote itsessään on hyvin mietitty, ja jos lupaukset hyvästä mausta pitävät paikkansa, niin kyseessä saattaa olla merkittävä tienraivaus hyönteisravinnolle Yhdysvalloissa ja muualla länsimaissa. Hyönteisruoat tuskin tulevat kauppoihin matopihveinä tai kuivattuina jauhomatoina, vaan juuri tämänkaltaisina tuotteina, joissa hyönteiset ovat yksi valmistusaine muiden joukossa.


Yritys


Nuoret yrittäjät aikovat tuoda Yhdysvaltojen markkinoille kotisirkkaa sisältäviä sipseja ja käyttävät tuotteesta nimistystä “chirps” joka tulee sanoista chips ja crickets. Yrityksellä on erittäin hienot sivut ja tuote on ainakin saatu herkullisen näköiseksi. Visuaalisessa asussa on tavoitetta allekirjoittaneellekkin.


Yritys haki rahoitusta Kickstartterin avulla erittäin menestyksekkäästi. Yrityksen tarkoituksena oli saada 30 000 yhdysvaltojen dollaria, mutta he onnistuivat keräämään yli 70 000. Tukijoita oli melkein 1300! Tämäkin tulos kertoo hyönteisruoan suuresta potentiaalista ja ehkä myös suosiosta ainakin ajatuksen tasolla. Sirkat tulevat Ohiolaiselta yhteistyökumppanilta Big cricket farmsilta.


Lopputulos


Six Foods vaikuttaa hienosti toteutulta hyönteiselintarvike start up -yritykseltä ja sille on löytynyt myös ulkopuolista tukea erittäin rohkaisevasti. Itse tuote on ideana hyvä ja erittäin helposti lähestyttävän oloinen. Parhaassa tapauksessa tuote lisää hyönteiselintarvikkeiden tunnettavuutta ja parantaa niiden julkisuuskuvaa. Odotan lopullista tuotetta suuren mielenkiinnon vallassa. Toivotaan parasta!Santtu


Ps. Seuraavassa tekstissä käsittelen hyönteisten keräilyä Suomen luonnosta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti