sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Hyönteistalous ja luvat

Kirjoittaja kysyi noin kuukausi sitten EVIRA:lta Twitter-tilin kautta, miksi hyönteiselintarvikkeet ovat Suomessa kiellettyjä. Viraston pääjohtaja Matti Aho vastasi ja tapasimme asian tiimoilta 10.10.2014.Kävimme oheisen kuvan mukaisen keskustelun ja sovimme tapaamisesta. Pääjohtajan Twitterissä esitämät kommentit osoittautuivat hieman liian positiivisiksi, mutta tapaaminen oli muutoin erittäin hyödyllinen. Kiitokset siitä! Olin myös yhteydessä suomalaisiin europarlamentaarikkoihin asian tiimoilta.


Matti Aho oli hyvin valmistautunut tapaamiseemme. Hän oli mm. soittanut hyönteiselintarvikkeet vapauttaneen Belgian kollegalleen. Aho myös kertoi uuselintarvikeasetuksen päivityksestä ja aikatauluista.


Tapaamisesta ja viesteistä europarlamentaarikoilta opin useita uusia mielenkiintoisia asioita.

- Hollanti ja Englanti käyttävät hyväksi uuselintarvikeasetuksen porsaanreikää. He katsovat, että kokonaiset hyönteiset eivät ole asetuksen piirissä, prosessoidut taas ovat. Tällaistä tulkintaa ei hyväksytä Suomessa. Uusi uuselintarvikeasetus kuulemma estää tämän.

- Belgia sooloilee myös muissa elintarvikesäännöissä. Tuonti sieltä on tiukasti kiellettyä. EU ei ole kieltänyt tai hyväksynyt menettelyä. Asiaa perustellaan sillä, että heillä oli kuulemma myös omaa hyönteiselintarviketuotantoa ennen vuotta 1997

- Uusi uuselintarvikeasetus lähetetään komissiolle ja parlamentille ensi viikon perjantain jälkeen. Kommentit luonnokseen tulee esittää ennen sitä. Arvioidaan, että kahden vuoden päästä uusi asetus on voimassa. Siitä vuosi lisää ennen kuin se olisi lopullisesti käytössä. Uudessa 
asetuksessa EU:n jäsenmaat voivat ilmoittaa elintarvikekäyttöön jossain päin maailmaa yleisessä käytössä olevia elintarvikkeita. Mikä tahansa maa saa sen jälkeen riitauttaa päätöksen ja EFSA ratkaisee. Nykyisessä asetuksessa elintarvikkeen olisi pitänyt olla Unionin alueella käytössä ennen vuotta 1997.

- EU:ssa on kova tahto saada hyönteiselintarvikkeista ja rehusta luvallisia.

- Kalanrehuksi saa myydä hyönteisiä.

- Rehuluvan voisi mahdollisesti saada hyönteisille. Eviraa kiinnostaa eniten turvallisuus. Nykyisten tutkimusten lisäksi halutaan kotimaisia tutkimuksia aiheesta.


Näiden tietojen perusteella voidaan olettaa että hyönteistalous on tulossa - hitaasti mutta varmasti.
Santtu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti