lauantai 2. toukokuuta 2015

Lyhyesti kasvisruokavaliosta ja hyönteisistä


Elintarvikehyönteiset ja kasvisyöjät ovat kohdanneet toisensa vaihtelevalla menestyksellä. Samaan aikaan maailmalla on muodostunut hyönteisravinnolle myötämielisiä vegaani- tai kasviruokavaliota kannattavia auktoriteetteja sekä tiukkoja vastustajia.Hyönteiselintarvikkeet ovat saaneet monet eriasteiset kasvissyöjät miettimään ja kirjoittamaan suhtautumisestaan hyönteiselintarvikkeisiin. Esim. tässä ja tässä. Aihe on monipuolinen ja siihen liittyy useita eri painotuksilla harkittavia argumentteja. Lopputoteutukseen vaikuttaa usein, onko kasvisruokailun taustalla:


- Pyrkimys välttää kaikkien eliöiden kärsimystä ja kärsivätkö hyönteiset?

- Pyrkimys välttää lihatalouden aiheuttamaa ympäristön kuormitusta

- Kasvisruokailun terveysvaikutukset

- Pyrkimys olla surmaamatta mitään eläimiä
Hyönteisruoalla on puolellaan hyvät argumentit kaikkiin muihin paitsi tappamista koskevaan perusteeseen. Kärsimyksestä ja sen puutteesta löytyy tietoa ja pohdintaa esimerkiksi Oxfordin yliopiston Practical Ethics palstalta. Kärsimyksestä löytyy enemmän tietoa Ilkka Taposen blogista sekä EU:ssa alan euroopan johtavalta yksiköltä eli Wageningenin yliopistolta tilatusta selvityksestä.


Ympäristönsuojelu


Ympäristönsuojelusta on kirjoitettu jo aiemmin tässä blogissa esimerkiksi tässä ja tässä. Asian voi tiivistää siihen, että hyönteisravinto mahdollistaa sellaisten materiaalien käytön ihmisravintona, jotka muutoin eivät soveltuisi siihen ollenkaan. Tällaisia materiaalivirtoja ovat mm. kasvien korret sekä puiden lehdet. Tällöin tarvitaan huomattavasti vähemmän peltojen pinta-alaa tuottamaan ihmisten tarvitsemat ravinteet. Hyönteisten ulostetta voidaan vieläpä käyttää korvaamaan tuotantoeläinten lantaa lannoitteena ihmisravinnon tuotantoon käytetyillä pelloilla.
Terveysvaikutukset


Hyönteisruoan positiivista terveysvaikutuksista on vielä vähän tietoa, mutta hyönteisten ja hyönteisruokien sisältämät ravintoaineet lupaavat hyvää. Arvot riippuvat paljolti hyönteislajista, mutta esim. kotisirkassa on kalan kaltainen omega-3 ja -6 rasvahappokoostumus. Ne sisältävät myös huomattavia määriä kasvisruoassa niukasti esiintyviä ravinteita, kuten B12 vitamiinia, jota on kotisirkoissa 8.7 µg p per 100 g (esimerkiksi sianlihassa sitä on 0.5 µg p per 100 g).
Santtu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti