tiistai 11. marraskuuta 2014

Pamfletti elintarvike- ja rehuhyönteisten vapauttamiseksi Suomessa

Hyönteistalouden vapautuminen Suomessa tietää työtä, tuottoja ja ympäristön hyvinvointia. Pallo on poliitikoilla. Autetaan heitä ja lisätään painetta asian ympärillä.


---


Elintarvike- ja rehuhyönteiset vapaaksi Suomessa

Koska Suomessa? Kuva:Takeway
Yli kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä osana ruokavaliotaan. Niitä voidaan myös kasvattaa kotimaisista lähteistä tuotantoeläinten rehuksi. Tällä hetkellä ne ovat Suomessa kiellettyjä, vaikka niiden käyttö on vapautettu esimerkiksi Belgiassa ja Yhdysvalloissa.


Hyönteisten käyttöä elintarvikkeena rajoitetaan EU:n uuselintarvikeasetuksella, mikä kieltää sellaisten elintarvikkeiden tuomisen markkinoille, joita ei käytetty EU:n alueella ennen vuotta 1997. Ainoa tapa saada ne markkinoille on erittäin kallis ja hidas uuselintarvikkeiden hyväksymismenettely. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt Belgiaa vapauttamasta hyönteiselintarvikkeita. Myös Hollanti ja Englanti kiertävät asetusta porsaanreiällä, jota Suomessa ei hyväksytä.


Suomi on noin 15 % ja EU 30 % omavarainen valkuaisesta (proteiinista). Valtaosa tuontivalkuaisesta on GM-soijaa sen eri muodoissa. Yksi tehokas tapa tuottaa kotimaista valkuaisainetta on kasvattaa hyönteisiä. Niiden käytöllä olisi useita vahvuuksia:


- Hyönteisten käyttö ravintona mahdollistaisi ilmastopäästöjen vähenemisen
- Hyönteiset voivat syödä lähes mitä vain biologista materiaalia
- Hyönteiset vaativat vähemmän vettä kuin perinteinen tuotantoeläinten kasvatus
- Hyönteisten kyky tiedostaa kärsimystä on alempi kuin normaaleilla tuotantoeläimillä


Hyönteiselintarvikkeilla ei ole havaittu erityisiä negatiivisia terveys- tai ympäristövaikutuksia. Hyönteisperäisen (eläin)ravinnon potentiaalia on arvioitu paljon muutaman viime vuoden aikana. Arvioijana ovat olleet mm. isot kansainväliset organisaatiot, kuten FAO ja EU:n maatalouselimet, jotka ovat päätyneet suosittelemaan niiden käytön lisäämistä.


Jos Suomi ei vapauta hyönteistaloutta lähiaikoina, joudumme tilanteeseen, jossa osaaminen ja investoinnit on tehty Belgiaan ja muihin sen vapauttaneisiin maihin. EU:n vuosien kuluttua tuleva hyönteiselintarvikkeiden vapautus tarjoaisi Suomen oivallisena tuontimarkkinana. Voisimme olla eturintamassa kehittämässä alaa ja tuomassa Suomeen työtä.


Minä ja moni muu investoisi hyönteisalaan sen tultua luvalliseksi.


Lisätiedot:
Santtu Vekkeli (0407151337 / santtu at hyonteistalous.fi)


Linkkejä:
www.hyonteistalous.fi Ylläpitämäni suomenkielinen blogi
http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm FAO:n raportti syötävistä hyönteisistä
http://www.proteinsect.eu/ EU hanke hyönteisrehusta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti