Blogin kirjoittajalle on usein vihjattu, että kaikki eivät pidä hyönteistalouden viimeaikaisesta esiinmarssista. Valitettavasti asian vastustajat ja heidän argumenttinsa ovat toistaiseksi jääneet kirjoittajalle kovin tuntemattomiksi. Tässä tekstissä spekuloin, mistä voisi olla kyse.
Yleistä aiheesta
Kaikille asioille löytyy vastustajansa. Syitä hyönteisravinnon vastustamiselle on lukemattomia, mutta tässä tekstissä syyt on jaettu muutamaan pääryhmään, jotka ovat ällötys, talous, terveys ja muut syyt. On varmasti monia argumentteja, väitteitä sekä mielipiteitä, joilla asiaa vastustetaan, mutta joita en tässä maininnut. Lähettäkää sähköpostia ja kertokaa ne minulle. Osoite löytyy oikealta.
Ällötys
Hyvin tavallinen ja jossain mielessä myös ymmärrettävä argumentti hyönteisruoan
vastaisuudelle on sen aiheuttama ällötys. Tarkemmin miettiessä kyseessä on useimmiten ajatus hyönteisruuan ällöttävyydestä, koska suhteellisen harva on niitä maistanut.
Helsingin Sanomien keskustelusta liittyen hyönteisruokaan. Kuva:HS |
Suuri osa ihmisistä ei pidä jostain elintarvikkeesta. Syy voi liittyä niiden ulkonäköön, makuun, tekstuuriin, muiden suhtautumiseen siihen ja moniin muihin syihin. Toisin sanoen syyt olla syömättä hyönteisiä ovat pitkälti samat kuin joillain syyt olla syömättä sieniä, simpukoita, etanoita tai vaikkapa rapuja. Sillä erolla, että harvempi on koskaan joutunut edes miettimään suhtautumistaan hyönteisruokaan.
Toinen syy monen tuntemaan ällötykseen on hyönteisten kuulumattomuus perinteiseen suomalaiseen ruokakulttuuriin ja hyönteisten löytyminen ruoasta täällä on lähes poikkeuksetta merkki jostain negatiivisesta, usein jopa vakavasta vaarasta. Tämän perusteella negatiivinen mielikuva niistä nykytilanteessa on ihan perusteltu. Hyönteisruokaan liittyvä ällötys varmasti vähenee kun positiiviset uutiset ja kohtaamiset yleistyvät.
18.1.2014 Helsingin Sanomien internetsivulla olleen gallupin tulos. Äänestäjät olivat hyvin avoimia hyönteisruokaa kohtaan. Kuva: HS |
Talous
Jotkut tahot vastustavat hyönteistaloutta sen taloudellisten vaikutusten takia. Hyönteisruoan ja rehun tuleminen ei aluksi aiheuta erityisempiä muutoksia kulutustottumuksissa, mutta ajan kanssa on oletettavaa, että sen suosio on pois joltain muilta tuotteilta. Tällaisia tuotteita ovat todennäköisesti ainakin lihatuotteet sekä soijarehu. Tällöin niiden myynti pienenee ja jo tehdyt investoinnit menettävät arvoaan. Useat perinteisten tuotantoeläinten kasvattajat joutuvat lopettamaan tai sopeutumaan tilanteeseen. Soijan tuottajilla ja myyjillä on selkeä taloudellinen intressi vastustaa hyönteisrehua, koska se on suoraan pois tuodun soijan myynnistä. Soijantuojat sekä lihantuottajat ovat muodostaneet myös järjestäytyneitä ja vaikutusvaltaisia lobbausryhmiä, joihin on syytä suhtautua tosissaan.
Terveys
Monet ihmiset suhtautuvat varovaisesti hyönteisruoan terveysvaikutuksiin. Niiden tuntemattomuus aiheuttaa usein mielikuvan, että niiden vaikutuksia ei tunneta kovinkaan hyvin. Usein myös väitetään, että niiden tuotanto ei ole modernien hygieniakäytäntöjen mukaista. Myös hyönteisten ravitsemuksellinen laatu kyseenalaistetaan usein. Myös allergioista esitetään huolta. Olen näitä kaikkia aiheita käsitellyt blogin aikaisemmissa kirjoituksissa.
Helsingin Sanomien keskustelusta liittyen hyönteisruokaan. Kuva:HS |
Muut syyt
Kirjoittaja on kuullut myös muita erikoisempia syitä, joista ehkä erikoisin on lihan kieltoon johtava porttiteoria. Siinä hyönteisruoka nähdään yhtenä askeleena polulla joka johtaa lihatalouden totaalikieltoon. Tällöin kaikki lihan potentiaalisesti korvaavat tuotteet ikään kuin antaisivat lisää perusteita sen kieltämiselle ekologisten ja eettisten syiden varjolla. Toinen perustelu, minkä kuulee silloin tällöin esitettävän on, etteivät hyönteiset olisi oikeaa ruokaa. Tällöin ne ovat jotain niin pientä ja merkityksetöntä, että niillä ei voisi korvata lihaa tai muita perinteisiä ruoka-aineita.
Laittakaa postia!
Santtu